Har du knesmerter? - Medpartner

Har du knesmerter?

Vi gir oppdatert medisinsk informasjon fra ledende eksperter

Knesmerter kan alle oppleve i ny og ne, men hvis det er vedvarende knesmerter så kan det være lurt å få det undersøkt, for å se om det finnes noen underliggende årsaker til hvorfor det er slik. På denne måten kan lege også diagnostisere basert på beliggenhet, fordi man kan ha knesmerter i ulike områder av kneet.

Noen av de vanligste stedene der knesmerter kan oppleves er:

 1. Rundt eller bak kneskålen (patella)
 2. Inni kneleddet
 3. På utsiden av kneet
 4. På innsiden av kneet
 5. Rundt knehasen (popliteal fossa)

Denne artikkelen vil ta for seg en forklaring på skade basert på disse områdene og liste opp en rekke mulige forklaringer til hvorfor dette er slik. Det vil påpekes at knesmertene må undersøkes videre av lege før en riktig diagnose stilles.

Det er også slik at enkelte sykdommer kan gi smerter flere steder i kneet, og enkelte diagnoser vil derfor være gjentagende flere steder i artikkelen. En kort beskrivelse vil finnes ved første forekomst/der den først nevnes. En av sykdommene som er gjentakene er skade i menisken. Dersom du ønsker å lese mer om dette, så har vi dedikert en egen artikkel til skade i menisken.

Behandling

Ved mange tilfeller vil behandling av kne være hvile, isbehandling, fysioterapi, smertestillende og betennelsesdempende medisiner. I enkelte tilfeller vil det være andre spesifikke behandlingsmetoder, slik som feks ved løperkne. Her kan også ortopediske hjelpemidler være til nytte, slik som spesialsko eller knebeskyttere.

Ved Hoffas sykdom kan for eksempel kirurgi være nødvendig for å fjerne betent vev eller reparere skader på fettputen. Samme gjelder ved meniskskade. Behandling for ditt behov vil settes opp i samråd med lege.

Hvis du opplever vedvarende eller alvorlige knesmerter under kneskålen, bør du oppsøke lege for å få en grundig evaluering og eventuell behandling. Det kan være nødvendig med røntgen, MR eller andre diagnostiske tester for å fastslå årsaken til smerten og bestemme riktig behandlingsplan. Lurer du mer om disse undersøkelsesmetodene, ta gjerne en titt her.

1. Smerter rundt eller bak kneskål:

Dersom man har knesmerter rundt eller bak kneskålen så kan det være flere forskjellige årsaker til dette. Den mest vanlige årsaken er rett og slett skade eller overbelastning. Det kan oppstå på grunn av akutte skader, slik som fall eller vridning, eller som følge av overbelastning eller gjentatte belastninger på kneet. Her er anbefalingen å prøve å avlaste kneet, ta det med ro og eventuelt ta noe betennelsesdempende midler som man får kjøpt på apoteket eller som fås på resept. Vær oppmerksom på hvordan du belaster kneet dersom dette skjer ofte, og gjerne finne alternative metoder til å gjennomføre en aktivitet dersom dette er noe som vedvarer eller kommer tilbake.

Likevel kan det være andre årsaker til smerter i kneskålen. Dette kan være:

 • Løperkne: Dette er en betennelse i en sene eller muskel rundt kneet, som kan oppstå på grunn av overbelastning eller gjentatte bevegelser. Dette kan føre til smerte og ubehag i og rundt kneet, spesielt når man går opp eller ned trapper, sitter lenge med bøyde knær eller utfører repetitive aktiviteter som løping. Løperkne kan oppstå av flere årsaker, inkludert overbelastning av kneet på grunn av fysisk aktivitet som løping (derav løperkne) eller hopp, muskelsvakhet i lårmuskulaturen, feil fotstilling, eller unormal anatomi i kneet.
 • Hoffas sykdom: Hoffas fettpute fungerer som en støtdemper og gir smøring for kneleddet. Når denne puten blir irritert eller skadet, kan det føre til betennelse og smerte. Hoffas sykdom kan oppstå som følge av overbelastning av kneet, traume, infeksjon eller kroniske tilstander som leddgikt. Man kan også få hevelse og stivhet i kneet.
 • Tendinopati: Dette er en skade eller betennelse i en sene som fester seg til kneskålen, og kan forårsake smerter under kneskålen. Tendinopati oppstår når sener blir betent eller skadet på grunn av overbelastning eller skade. Tendinopati kan oppstå som følge av gjentatte bevegelser, feil teknikk under trening, muskelsvakhet eller ubalanse, dårlig holdning, eller på grunn av aldring og nedbrytning av vev i senen. Symptomer på tendinopati inkluderer smerte, stivhet og svakhet i det berørte området, samt ømhet og hevelse rundt senen.
 • Schlatters sykdom: Schlatters sykdom kan også forårsake smerter under kneskålen. Schlatters sykdom er en tilstand som vanligvis oppstår hos unge idrettsutøvere i vekstfasen, og skyldes gjentatt belastning av kneskålen og patellarsenen. Det kan forårsake smerter, hevelse og ømhet rundt kneskålen og rett under. Smertene kan øke når du utfører aktiviteter som krever mye bevegelse i knærne, for eksempel løping, hopp eller knebøy. I noen tilfeller kan det også oppstå en liten kul eller hevelse på kneskålen.

2. Smerter inni kneleddet

Noen ganger kan smerten være lokalisert til et bestemt område inne i kneet, for eksempel på innsiden eller utsiden av kneleddet. Andre ganger kan smerte i kneet føles mer diffus og vanskeligere å plassere nøyaktig. Smerter inne i kneleddet kan generelt beskrives som en skarp, verkende eller trykkende følelse i kneleddet.

Smerter inne i kneleddet kan være forårsaket av en rekke årsaker, inkludert skader på leddbånd, brusk-skader, overbelastning, betennelse, infeksjon eller degenerative tilstander som artrose.

Noen mulige årsaker til smerter inne i kneleddet kan være:

 • Lateral kollateralligamentskade: Skade på det laterale kollateralligamentet som holder kneet stabilt kan føre til smerter inni kneleddet.
 • Meniskskader
 • Patellofemoralt smertesyndrom (løperkne)
 • Artrose: Artrose er også kjent som slitasjegikt, og er en tilstand som oppstår når brusken som dekker beinene i kneleddet gradvis brytes ned over tid. Dette kan føre til smerte, stivhet og begrenset bevegelse i kneet. I begynnelsen starter det som en mild smerte som kommer og går, men etter hvert blir den mer intens og det blir vanskelig å belaste kneet uten smerter.
 • Revmatoid artritt: En autoimmun sykdom som kan føre til betennelse og ødeleggelse av brusk og bein i kneet, og forårsake smerte og stivhet. Smertene kan enten være konstante eller komme og gå. Revmatoid artritt kan påvirke ett eller begge kneleddene. Vanligvis er smerten ledsaget av hevelse og stivhet i kneet, og kan være verre om morgenen eller etter lengre perioder med inaktivitet.
 • Kneskjellbetennelse: Betennelse i slimposene rundt kneleddet kan føre til smerter inni kneleddet. Smerter i kneet på grunn av kneskjellbetennelse kan variere i intensitet, og kan føles som en skarp smerte eller en verkende smerte under knekappen. Smerten kan også være ledsaget av hevelse, stivhet og svakhet i kneet. Kneskjellbetennelse oppstår ofte som følge av gjentatte belastninger på kneet over tid, for eksempel fra høy intensitets treningsøkter eller feil teknikk under fysisk aktivitet. Andre faktorer som kan øke risikoen for kneskjellbetennelse inkluderer overvekt, dårlig muskelstyrke og fleksibilitet, og tidligere skader på kneet.

3. Knesmerter på utsiden av kneet

Knesmerter på utsiden av kneet kan ha flere årsaker. Noen vanlige årsaker inkluderer:

 • Iliotibialbåndssyndrom: Dette oppstår når iliotibialbåndet, et bindevevsbånd som løper fra hofte til kne, blir betent og irriterer kneet. Dette kan føre til smerter på utsiden av kneet og i hofteområdet, spesielt under aktiviteter som krever mye løping eller gange.
 • Løperkne
 • Bursitt: Bursa er en liten væskefylt sekk som ligger mellom bein, sener og muskler for å redusere friksjon. Bursitt oppstår når en bursa blir betent, og kan føre til smerter på innsiden av kneet. Bursitt kan oppstå som følge av overbelastning eller traumer til kneet, eller som en komplikasjon av andre tilstander som revmatoid artritt eller gikt. Personer som utfører aktiviteter som involverer mye bøyning og strekking av kneet, som feks. knestående arbeid eller knesittende idretter, kan også være mer utsatt for bursitt.
 • Lateral meniskskade

I noen tilfeller kan smerter på utsiden av kneet skyldes problemer i andre deler av kroppen, som for eksempel hoften eller ryggen.

4. Knesmerter på innsiden av kneet

Knesmerter på innsiden av kneet kan skyldes flere forskjellige årsaker. Noen mulige årsaker inkluderer:

 • Overbelastning: Overbelastning av muskler, sener eller leddbånd rundt kneet kan føre til smerter på innsiden av kneet.
 • Meniskskade
 • Løperkne
 • Bursitt

Andre årsaker kan inkludere senebetennelser, leddbåndsskader og artrose i kneet. Noen ganger kan også problemer i andre deler av kroppen, som for eksempel hoftene eller ryggen, gi smerter i kneet.

5. Smerter rundt knehasen

Smerter rundt knehasen (popliteal fossa) kan skyldes ulike årsaker, inkludert skade eller overbelastning av muskler, sener eller leddbånd i området, betennelse i en nerve, eller en underliggende medisinsk tilstand.

Noen vanlige årsaker til smerter i knehasen er:

 • Bakers cyste: Bakers cyste er en hevelse som oppstår bak kneet, som kan føre til smerter og stivhet i knehasen. Bakers cyste kan oppstå som følge av en skade eller betennelse i kneet, for eksempel ved leddgikt, men kan også forekomme uten noen spesifikk årsak. Personer som lider av kneskader eller leddgikt kan ha økt risiko for å utvikle Bakers cyste. Bakers cyste er relativt vanlig og kan forekomme i personer i alle aldre. Hos barn går cystene vanligvis tilbake av seg selv etter 2-3 år. Også hos voksne vil de fleste Baker cyster gå tilbake over tid.
 • Hamstringskader: Skade eller overbelastning av hamstringsmusklene som går langs baksiden av låret kan føre til smerter i knehasen.
 • Poplitealtunnelsyndrom: En tilstand der en nerve som går gjennom knehasen blir klemt eller irritert, noe som kan føre til smerter, nummenhet eller svakhet i beinet eller foten.
 • Meniskskader
 • Dype venetromboser (DVT): En blodpropp i en av de dype venene i leggen kan føre til smerter og hevelse i knehasen. Dette kan føre til en rekke symptomer, inkludert smerter og hevelse i kneet, spesielt hvis blodproppen er lokalisert i de dype venene i låret. Smerter i kneet kan oppleves som en diffus smerte eller ømhet i kneet, eller som en skarp smerte som øker med bevegelse eller trykk.
 • Revmatiske sykdommer (feks revmatoid artritt)