Ortoped
Har du noensinne lurt på hva en ortoped egentlig er? Hva slags arbeidsoppgaver har en ortoped og hvilke type skader behandler ortopeder? Og hva er egentlig forskjellen på en ortoped og en kirurg?
Hva er en ortoped:
En ortoped er en lege som har spesialisert seg på kirurgisk behandling av sykdommer og skader i muskel- og skjelettsystemet, som inkluderer bein, ledd, muskler, sener og nerver. Ortopeder diagnostiserer og behandler en rekke tilstander som inkluderer brudd, leddgikt, ryggproblemer, sportsrelaterte skader, og andre plager som påvirker muskel- og skjelettsystemet.
Vanlige arbeidsoppgaver for en ortoped:
Ortopeder kan benytte seg av en rekke behandlingsmetoder, som inkluderer fysioterapi, medisiner, ortopedisk kirurgi og rehabilitering. De samarbeider ofte med andre helsepersonell for å kunne tilby den beste behandlingen for pasienten. Slike helsepersonell inkluderer for eksempel radiologer, fysioterapeuter, spesialister innen idrettsmedisin, og andre spesialister. Ortopeder gjør alt de kan for å unngå kirurgi så langt det lar seg gjøre til fordel for mindre inngripende behandlinger som medisinering og fysioterapi, som her blir ansett som konservative behandlingsmetoder. Når disse behandlingene ikke lenger gir lindring for smerte og andre symptomer, vil de ofte anbefale kirurgi.
Kort fortalt er de vanlige arbeidsoppgavene for en ortoped å:
- gjennomføre behandling og legge til rette for at skader og sykdommer i muskler og skjelett skal leges
- gipsing av brudd
- gjennomføre kirurgisk behandling dersom annen behandlingsplan ikke hjelper
- legge til rette for bruk av hjelpemidler, for eksempel proteser, for å gjøre pasientene mest mulig selvhjulpne i hverdagen
Ortopeder behandler blant annet disse skadene:
Ortopeder behandler en rekke skader og tilstander i muskel- og skjelettsystemet. Noen av de vanligste skadene som ortopeder behandler inkluderer:
- Brudd og forstuinger i bein og ledd
- Det finnes spesialister innen hofteledd, kneledd, håndledd, fotledd, skulder, albue og idrettsskader. Her anbefales det å finne en spesialist til ditt tilfelle. Medpartner hjelper deg med dette.
- Leddgikt og andre inflammatoriske tilstander i leddene (operasjon)
- Utredning og operasjon av skiveprolaps i ryggen
- Idrettsskader som for eksempel korsbåndsskader, ankelskader og skulderskader
- Slitasjegikt og andre degenerative tilstander i leddene (artrose)
- Nakke- og ryggproblemer, som for eksempel skoliose
- Osteoporose, som er en tilstand som gjør at beinene blir svake og skjøre
- Svulster/tumorer i bein og ledd
Ortopeder kan også behandle andre tilstander som påvirker muskel- og skjelettsystemet, og vil jobbe tett med pasientene for å utvikle en individuell behandlingsplan som passer deres spesifikke behov.
Symptomer
Hvis du opplever noen form for smerte i ankler, knær, hofter, skuldre eller rygg, bør du vurdere å besøke en ortoped. Symptomene kan inneholde noen av følgende:
- Smerter i muskler, sener eller ledd som vedvarer i mer enn noen få dager
- Smerter som blir mer intens under hvileperioder
- Begrenset bevegelse, for eksempel manglende evne til å rette opp ryggen
- Tegn på infeksjon, inkludert varme, betennelse, feber og / eller rødhet
Andre symptomer man også bør vurdere
- Voksesmerter
- Hevelse eller blåmerker rundt ledd eller på en skade
- Vanskeligheter med å bruke den aktuelle kroppsdelen til å gjennomføre daglige gjøremål (for eksempel gå opp trappene eller bære matvareposer)
Hva er forskjellen på en ortoped og en annen kirurg?
Hovedforskjellen på en ortoped og en annen kirurg er at ortopeden spesialiserer seg innenfor muskel- og skjelettsystemet. Jobben handler om å utføre behandlinger, samt legge til rette for å lege skader i skjelett og muskler. Man kan si feks at en ortoped er en kirurg, men man bruker ofte da begrepet «ortopedisk kirurg». I de fleste tilfeller ønsker vi også en dypere spesifikasjon, slik som en «ortopedisk håndkirurg». Det er alltid å foretrekke å bruke en spesialisert kirurg for dine skader. Medpartner har oversikt over hvilke kirurger du skal bruke til din sykdom eller skade, kontakt gjerne oss.