Skade i menisken - Medpartner

Skade i menisken

Vi gir oppdatert medisinsk informasjon fra ledende eksperter

Skader i menisken

Hvordan kan man vite om menisken er skadet? Hvilke symptomer skal man se etter? Hva er behandlingsplanen til meniskskader? Hva er egentlig en menisk? Har du knesmerter, men er usikker på om det omfatter menisken eller andre områder? Ta en titt her.

P.S. bestill alltids en legetime for å avdekke eventuelle langvarige skader, uansett om det er skade på menisken eller ikke.

Hva er en menisk?

Menisken er en halvmåneformet bruskskive som fungerer som en støtdemper og en støttepute mellom lårbenet og leggbenet i kneet. Menisken bidrar til å fordele belastningen i kneleddet jevnt over leddflaten. Den beskytter også leddbrusken og gir stabilitet til kneet. Hvert kneledd har to menisker – en medial menisk (på innsiden av kneet) og en lateral menisk (på utsiden av kneet). Meniskene er relativt bevegelige, og meniskene forandrer posisjon ved bevegelser i kneleddet.

Ved ekstreme bevegelser av kneleddet, for eksempel vridning, kan meniskene bli utsatt for store påkjenninger og i verste fall så kan de revne. Den mediale delen av menisken er den som er minst bevegelig, og oftest er utsatt for revning.

Hvordan kan menisken bli skadet?

Meniskene kan bli skadet ved en vridning eller kraftig belastning på kneet, og de kan også slites over tid.
Dette er de typiske symptomene for en meniskskade:

  • smerte
  • hevelse
  • klikkelyder
  • vanskeligheter med å bevege kneet
  • låsning i kneet

Mindre skader kan noen ganger bli behandlet med fysioterapi og andre konservative behandlingsmetoder, mens mer alvorlige skader noen ganger krever kirurgisk behandling, inkludert fjerning av deler av menisken.

Hvordan avdekker man meniskskader?

Det er flere måter å avdekke problemer med menisken. Legen vil vanligvis begynne med å utføre en fysisk undersøkelse av kneet og be om en beskrivelse av symptomene som er listet over. Legen vil også undersøke kneet for tegn på hevelse eller ømhet.

I tillegg finnes det en rekke tester som legen kan gjennomføre for å diagnostisere, slik som en McMurray-test eller en Apley-test. Ved en McMurray-test vil legen forsiktig bøye og vri kneet mens de lytter og føler etter tegn på en meniskskade. Pasienten vil her ligge på ryggen. En Apley-test er ganske lik en McMurray-test, men pasienten vil her ligge på magen.

En MR (magnetisk resonans) skanning kan også brukes til å avdekke problemer med menisken. MR-skanning bruker magnetisme og radiobølger til å produsere detaljerte bilder av kroppen, og kan gi legen en mer nøyaktig avlesning av skaden på menisken og andre bløtvev i kneet.

Ønsker du å vite mer om MR, så ta gjerne en liten kikk på denne artikkelen.

Selv om en McMurray-/Apley-test og MR er å foretrekke, så kan det noen ganger være nødvendig å gjennomføre en diagnostisk artroskopi for å avdekke en meniskskade. Under atroskopi vil et lite fiberoptisk kamera settes inn i kneet gjennom et lite snitt, slik at legen kan undersøke kneet nærmere og finne ut hva som forårsaker smerten eller problemene. Hvis en meniskskade blir diagnostisert under et atroskopi, vil operasjonen øyeblikkelig finne sted.

Ønsker du en second opinion om behandlingstilbudet du har mottatt, så ta gjerne kontakt med oss.

Hvorfor kan man ikke bruke røntgen?

Mange tenker kanskje at man burde ta røntgen for å avdekke meniskskade, siden dette handler om benet og brusken. Likevel er ikke vanlige røntgenbilder så nyttige for å avdekke meniskskader fordi menisken hovedsakelig består av bløtvev som ikke kan sees godt på røntgenbilder. Imidlertid kan røntgenbilder være nyttige for å avdekke andre problemer med kneet, for eksempel brudd eller slitasjegikt.

Hvem er det som utfører operasjon på menisken og hvordan foregår den?

Vanligvis er det en ortopedisk kirurg som utfører operasjonen for å fjerne menisken. Ortopeder er spesialister på behandling av skader og sykdommer i muskel- og skjelettsystemet, og noen av dem har spesialisert seg på kneledd. Du kan lese mer om ortopeder her.

Det er viktig å merke seg at mens fjerning av deler av menisken kan være en effektiv behandling for noen pasienter, spesielt de med låsning i kneet, kan det i andre tilfeller finnes andre behandlingsmetoder. En ortoped vil vurdere pasientens tilstand og anbefale den beste behandlingsplanen for dem, og vil alltid prøve andre konservative behandlingsmetoder først (for eksempel fysioterapi).

Delvis fjerning av menisken er en vanlig prosedyre som kan bli gjort som følge av en skade eller slitasje på menisken. Under operasjonen vil kirurgen lage en liten åpning i kneet, og bruke spesialverktøy for å fjerne det skadede området av menisken.

Operasjonen vil foregå under narkose. I tillegg vil pasienten få lokal bedøvelse. I noen tilfeller gis det spinalbedøvelse i stedet. Under operasjonen vil kirurgen lage en liten åpning i kneet for å få tilgang til menisken. Deretter vil kirurgen bruke kirurgiske verktøy for å fjerne det skadede området av menisken. I de fleste tilfeller fjernes deler av menisken, men i enkelte tilfeller vil kirurgen prøve å sy sammen den skadede menisken.

Tiden det tar å utføre en operasjon på menisken kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert alvorlighetsgraden av skaden og teknikken som brukes av kirurgen. En meniskoperasjon er en poliklinisk operasjon. Det vil si at man kan reise hjem etter operasjonen. Ettersom operasjonen blir utført i narkose, må man være på behandlingsstedet en kort stund før man kan dra hjem. Man må alltid ha med seg en ledsager på vei hjem. Dette er fordi vurderingsevnen er svekket etter oppvåkning fra narkose.

Selve inngrepet vil ta ca. 10 min til 30 minutter, men man må påberegne mer tid før og etter operasjonen.

Men hva bør man huske på før en eventuell operasjon?

Ettersom operasjonen gjennomføres i narkose, så er det viktig at man faster før operasjonen. Det vil si at man ikke skal spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Dette er fordi det er en risiko for at mat og væske kan komme i lungene under narkosen. Det er bestemte regler for når man må holde seg unna mat, drikke og tobakk. Når det gjelder fast føde og melk, så skal man ha holdt seg unna dette i 6 timer før operasjonen. Klare væsker og tobakk gjelder kun 2 timer før operasjon. Du vil bli spurt om disse delene når du kommer fram på behandlingsstedet. Vit at dette kun er veiledende, og du må alltid følge rutinene til behandlingsstedet. I verste fall må man utsette operasjonen dersom man ikke følger reglene til institusjonen.

Etter operasjon

Det anbefales at pasienter som har utført en meniskoperasjon mottar veiledning av fysioterapeut ca. en uke etter operasjonen. Dette må man i så fall bestille selv. Du bestiller der du selv ønsker. Du får dekket fysioterapi av Helfo ved å ta med operasjonsbeskrivelse til fyisoterapauten. Dette er den beste måten å være sikker på at man får gjenopprettet full funksjon av kneet etter operasjonen.

Man skal heller ikke belaste kneet særlig mye etter operasjonen. De første 6-8 ukene bør man ikke belaste kneet mer enn ca. 20 kg, og man skal ikke bøye kneet mer enn 90 grader. Man skal være påpasselig med bøying og vridning av kne i inntil 12 uker etter operasjon.

Umiddelbart etter operasjonen vil pasienten sannsynligvis oppleve noen smerter, hevelse og stivhet i kneet. Ettersom kneet ikke skal belastes mer enn 20 kg de første 6-8 ukene, så anbefales krykker. Pasienten vil også motta resept på smertestillende før hjemreise.

Pasienten vil vanligvis gradvis kunne øke intensiteten og varigheten av treningen etter hvert som kneet blir sterkere og mer stabil. Tiden det tar før foten blir helt bra igjen vil avhenge av flere faktorer, inkludert graden av skade, hvor godt pasienten følger rehabiliteringsprogrammet og pasientens generelle helse. I de fleste tilfeller vil pasienter være i stand til å komme tilbake til normale aktiviteter innen noen måneder etter operasjonen.